top of page

Λόρδος Μπέιντεν Πάουελ 

Ιδρυτής του Προσκοπισμού

Ο Λόρδος Μπέιντεν Πάουελ γεννήθηκε το 1857 στο Πάντιγκτον της Αγγλίας.

 

 

To 1876, σε ηλικία 19 χρονών κατατάσσεται στον Αγγλικό Στρατό.

 

 

Από το 1876 ως το 1910 υπηρέτησε στην Ινδία και στην Αφρική αναπτύσσοντας ιδιαίτερη δράση στην ανίχνευση και στη δημιουργία χαρτών.

Καθοριστικό ρόλο στήν επιτυχία του Μπειντεν Πάουελ αποτέλεσε η ιδέα του  να αξιοποιήσει τις δυνάμεις και τη βοήθεια των μικρών παιδιών της πόλης.

 

 

Δημιούργησε μία ομάδα νέων που ανέλαβε τις μη στρατιωτικές εργασίες, αποστολή μηνυμάτων , περίθαλψη τραυματιών , μαγείρεμα , μεταφορά εφοδίων.

 

 

Τότε ήταν που ο Μπέιντεν Πάουελ ονειρεύτηκε τη δημιουργία του Προσκοπισμού.

Το 1890 οι Μπόερς (Ολλανδοί άποικοι) επιτίθενται στην αγγλική αποικία Mafeking στην Ν. Αφρική , στην οποία ο Βaden Powell υπηρετεί ως φρούραρχος.

 

Ο αγγλικός στρατός διέθετε μόνο 700 άνδρες και βρισκόταν σε μειονεκτική θέση. Ωστόσο χάρη στην εφευρετικότητα του, ο Μπέιντεν Πάουελ κατάφερε να κρατήσει την πόλη χωρίς να παραδοθεί για 217 ημέρες. Η επιτυχία του αυτή έμελλε να αποτελέσει αφορμή για τη δημιουργία του Προσκοπισμού.

1907

Ο Προσκοπισμός γιεννιέται

Το 1907 πραγματοποιεί την πρώτη κατασκήνωση Προσκόπων στο νησί Brownsea της Αγγλίας

Το εγχείρημα του Μπέιντεν Πάουελ το 1907 στέφθηκε με επιτυχία.

 

Τρία χρόνια αργότερα, ο Προσκοπισμός εξαπλώνεται σε δεκάδες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (1910).

 

 

Το 1910 ο Μπέιντεν Πάουελ αποσύρεται από τον Αγγλικό Στρατό και αφοσιώνεται στον Προσκοπισμό.

Το 1914 παντρεύεται την Όλαβε Κλαιρ ( μετέπειτα γνωστή ως Όλαβε Μπέιντεν Πάουελ).

 

 

Το 1909, ο Μπέιντεν Πάουελ, ανταποκρινόμενος στο αίτημα πολλών κοριτσιών να συμμετέχουν στον Προσκοπισμό ίδρυσε τον Οδηγισμό.

 

Από κοινού με τη γυναίκα του και την αδελφή του συνέβαλλε στην εξάπλωση του Οδηγισμού.

 

 

 

Το 1920 ο Μπέιντεν Πάουελ ανακηρύσσεται Αρχιπρόσκοπος του Κόσμου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 1ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Τζάμπορι, της πρώτης παγκόσμιας κατασκήνωσης Προσκόπων.

 

Το 1937 αποχαιρετά τον Προσκοπισμό και αποσύρεται από τη δημόσια προσκοπική ζωή.

 

 

Αποφασίζει να ταξιδέψει στην Κένυα και να  χτίσει εκεί το σπίτι του. 

 

Στις 8 Ιανουαρίου του 1941 στην Κένυα, ο Ιδρυτής του Προσκοπισμού επιστρέφει στον Δημιουργό σε ηλικία 81 ετών. 

Τα Τελευταία λόγια του Ιδρυτή προς τους Προσκόπους

Αγαπητοί μου Πρόσκοποι,

 

Αν είδατε ποτέ το έργο « Πήτερ Παν », θα θυμάστε πως ο Αρχηγός των κουρσάρων έκανε συχνά την στερνή του προσευχή κι’ ετοιμαζότανε για το θάνατο, επειδή νόμιζε πως μπορεί άμα έλθει η ώρα του να πεθάνει, να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να προσευχηθεί.

 

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε μένα. Κι’ έτσι, αν και δεν βρίσκομαι στην τελευταία ώρα της ζωής μου, πρέπει να κάνω αυτό το καθήκον μια από αυτές τις ημέρες και θέλω να σας στείλω μια ξεχωριστή λέξη για αποχαιρετισμό. Σκέφτείτε πως τα λόγια αυτά είναι τα τελευταία που θα ακούσετε από μένα, γι αυτό μελετήστε  τα καλά.

 

Έζησα μια ευτυχισμένη ζωή και η επιθυμία μου είναι να ζήσει ο καθένας σας επίσης ευτυχισμένα. Πιστεύω πως ο Θεός μας φέρνει σ’ αυτόν τον χαρούμενο κόσμο για να είμαστε ευτυχισμένοι και να χαιρόμαστε την ζωή.

 

Η ευτυχία δεν αποκτάται με τα πλούτη, ούτε η χαρά από την επιτυχία στην σταδιοδρομία σας ή από την επιείκεια στον εαυτό σας. Ένα βήμα προς την ευτυχία και τη χαρά είναι να κάνετε τον εαυτό σας γερό και δυνατό τώρα που είστε παιδιά και να χαρείτε τη ζωή. Η μελέτη της φύσεως θα σας δείξει με πόσα υπέροχα και θαυμαστά πράγματα γέμισε ο Θεός τον κόσμο για να τον χαρείτε. Ευχαριστηθείτε  με όσα μπορείτε και επωφεληθείτε περισσότερο από αυτή. Να Βλέπετε τα πράγματα από την καλή τους όψη και όχι από την σκοτεινή.

 

Αλλά ο πραγματικός τρόπος για να αισθανθείτε την ευτυχία είναι το να κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους. Προσπαθήστε να αφήσετε τον κόσμο  λίγο καλύτερο από ό,τι τον βρήκετε και όταν έλθει η ώρα σας να αφήσετε αυτόν τον κόσμο, μπορείτε να φύγετε ευτυχείς, αισθανόμενοι πως, οπωσδήποτε, δεν σπαταλήσατε τον καιρό σας άδικα, μα κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε με τις δυνάμεις σας.

 

« Έσο Έτοιμοι » λοιπόν. Να ζήσετε ευτυχείς  και να αφήσετε τον κόσμο ευτυχή, κρατώντας γερά πάντοτε την Προσκοπική σας Υπόσχεση, ακόμα κι’ όταν θα πάψετε να είστε παιδιά, και ο Θεός μακάρι να σας βοηθήσει να το κατορθώσετε

 

 

Ο φίλος σας,

 

Baden Powell

Μήνυμα του Μπέιντεν Πάουελ προς τους γονείς

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά χαρούμενους, υγιείς και ενεργούς πολίτες.

 

Στέλνοντας τα παιδιά σας στους Προσκόπους θα αντιληφθείτε ότι βοηθούμε το σχολείο.

 

Τα σχολεία μαθαίνουν στα παιδιά γνώσεις για να επιτύχουν στις εξετάσεις τους και εμείς τους μαθαίνουμε χαρακτήρα για να επιτύχουν στη ζωή τους.»

 

Robert Baden Powell

«Θα μάθεις περισσότερα ακούγοντας, παρά μιλώντας

 

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθείς να βάλεις την ευτυχία μέσα στις ζωές των άλλων

 

«Το παιδί δεν ανατρέφεται με τα Όχι, καθοδηγείται με τα Ναι»

 

bottom of page