top of page

Mια ηλιόλουστη μέρα στη θάλασσα του Πειραιά


Κυριακή και Ήλιος! Ο καλύτερος συνδυασμός! Χωρίς να χάσουν την ευκαιρία, οι Ανιχνευτές πήγαν μία βόλτα στο λιμάνι του Πειραιά.

Αλήθεια, γνωρίζετε για τα πλοία Liberty; Ο διεθνής όρος "Liberty" (Λίμπερτυ), ήτοι "ελευθερία" αποτέλεσε την χαρακτηριστική ονομασία ενός ειδικού τύπου ατμοκίνητου φορτηγού πλοίου, τα οποία ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ αποτελώντας ένα ιστορικό σύμβολο της αμερικανικής μεταπολεμικής βιομηχανίας.


Tα αργοκίνητα αυτά πλοία αυτά σήκωσαν όλο το βάρος των μεταφορών κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και μετέφεραν εκατομμύρια τόνους πυρομαχικά, εφόδια υλικά, άρματα, τρόφιμα, πετρέλαια και κάρβουνο, ατμομηχανές, στρατιωτικά οχήματα, ζώα και ζωοτροφές, φαρμακευτικό υλικό και πάσης φύσεως ειδών μέριμνας σε όλα τα μέτωπα του πολέμου από τη Βόρεια θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο.

Από τα πλοία τέτοιου τύπου που επέζησαν από τη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, 100 προσφέρθηκαν δανεικά από τις ΗΠΑ προς διαφόρους Έλληνες πλοιοκτήτες.

Ένα από αυτά τα πλοία έιναι το ιστορικό Hellas Liberty, πρώην "SS Arthur M Huddel", το οποίο ναυπήγήθηκε στις Η.Π.Α το 1943 και συνέβαλε με ποικίλους τρόπους στη ναυτιλία μέχρι το 1983, οπότε και παροπλίστηκε.


Το 2008 το εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο "SS Arthur M Huddel" ρυμουλκήθηκε από τις ΗΠΑ στον Πειραιά, όπου μετά από πολλές επισκευές και μετασκευές στο διάστημα 2008-2010 σε Πέραμα και Σαλαμίνα, πήρε τη σημερινή του μορφή ως πλοίο-μουσείο, μετονομαζόμενο μάλιστα σε "Ελλάς Λίμπερτυ".

Ευκαιρία λοιπόν να το επισκεφτούμε!










Όλοι οι χώροι του πλοίου είναι προσβάσιμοι, και μπορεί κανείς να παρατηρήσει τόσο τη διαμόρφωση του πλοίου αλλά και την πληθώρα ναυτικών αντικειμένων και μηχανημάτων όπως πυξίδες, ραδιοφάρους, φουγάρα, σωληνώσεις κ.λπ.





Το πλωτό μουσείο Hellas Liberty είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 09:30 ώς τις 16:30. Η είσοδος είναι δωρεάν. Μπορείτε εύκολα να φτάσετε στο μουσείο με τα πόδια από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page