top of page

Γίνε Εθελοντής!

Χαιρόμαστε που είσαι σε αυτήν τη σελίδα!

Αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι να προσφέρεις εθελοντικά στην Προσκοπική κίνηση!

Δες παρακάτω πληροφορίες σχετικά με το έργο των Ενηλίκων Εθελοντών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Αν ενδιαφέρεσαι συμπλήρωσε την φόρμα στο τέλος της σελίδας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

Δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο!

Ποιος είναι ο Ρόλος των Ενηλίκων στον Προσκοπισμό;

Οι Ενήλικοι Εθελοντές εργάζονται προς την επίτευξη του σκοπού του Προσκοπισμού γι' αυτό και ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για την ανάπτυξή του.

Τα Ενήλικα Στελέχη οδηγούν με το προσωπικό τους παράδειγμα τους νέους, προσφέρουν την πείρα και τις γνώσεις τους, ενθαρρύνουν, παρακολουθούν και αναγνωρίζουν την προσπάθεια των νέων.

Βοηθούν τους νέους να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να αναπτυχθούν μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και εκτίμησης.
 

Με ποιον τρόπο προσφέρουν οι Ενήλικες στον Προσκοπισμό;

Τα Ενήλικα Στελέχη είναι υπεύθυνα για την διοργάνωση όλων των δραστηριοτήτων που προσφέρονται στα παιδιά. Έχουν αρμοδιότητες οι οποίες εναλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου σύμφωνα με τις ανάγκες των τμημάτων ή του συστήματος και ορίζονται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Ενηλίκου Στελέχους. 

Έτσι οι Ενήλικες μπορούν να ασχολούνται είτε με τη δημιουργία και πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων (παιχνίδια, εκδρομές, κατασκηνώσεις κλπ) είτε με διοικητικές εργασίες, απαραίτητες για την επιτυχή διοργάνωση των Προσκοπικών δράσεων.

 

Τι κερδίζουν οι Ενήλικες από τον Προσκοπισμό;

Το Προσκοπικό Πρόγραμμα παρέχει στους Ενήλικες Εθελοντές πολλές ευκαιρίες δράσης, προσφοράς και δημιουργικότητας. Μέσα από τη δράση τους στο τμήμα κερδίζουν φιλίες και δυνατές εμπειρίες.

Τα Ενήλικα Στελέχη εφοδιάζονται με θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που τους επιτρέπουν να οργανώσουν με επιτυχία τις προσκοπικές δράσεις που προσφέρουν στα παιδιά.

 

Παράλληλα οι γνώσεις που αποκτούν είναι χρήσιμες σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον.

 

Συχνές Ερωτήσεις

 • Τι θα κερδίσει το παιδί μου στους Προσκόπους;
  Ο Προσκοπισμός, συμβάλλοντας στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητές του, να κοινωνικοποιηθεί και να αποκτήσει νέους φίλους. Στους προσκόπους το παιδί σας θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα. Παράλληλα, το παιδί σας έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότες αποκτώντας χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες ζωής.
 • Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να γίνει Πρόσκοπος;
  Πρόσκοπος μπορεί να γίνει κανείς από την ηλικία των 7 ετών, οπότε και εντάσσεται στην Αγέλη Λυκοπούλων.
 • Μπορώ να εγγράψω το παιδί μου στους Προσκόπους ακόμα και αν καταγόμαστε από άλλη χώρα;
  Φυσικά! Ο Προσκοπισμός είναι ανοιχτός σε όλους, χωρίς διακρίσεις φυλής, εθνικότητας, πίστης.
 • Οι Πρόσκοποι φορούν κάτι συγκεκριμένο;
  Ναι, οι πρόσκοποι φορούν την προσκοπική στολή η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με τη δράση στην οποία συμμετέχουμε. Αυτό που πάντα έχουμε μαζί μας είναι το προσκοπικό μας μαντήλι!
 • Πόσο κοστίζει η συμμετοχή του παιδιού μου στους Προσκόπους;
  Ο Προσκοπισμός είναι μία εθελοντική Κίνηση. Έτσι, όλοι οι ενήλικες που υποστηρίζουν το προσκοπικό πρόγραμμα προσφέρουν την ενέργεια και το χρόνο τους αφιλοκερδώς. Ωστόσο τα μέλη χρειάζεται να εισφέρουν χρηματικά προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των δράσεων (ασφάλιση, μετακινήσεις, υλικά, φαγητό κ.λ.π) και τα έξοδα της προσκοπικής εστίας (λογαριασμος τηλεφώνου, ρεύματος κ.λ.π). Η μηνιαία συνδρομή για την κάλυψη των αναγκών του Συστήματος είναι 10 ευρώ και καταβάλλεται τους μήνες Οκτώβριο - Μάιο
 • Κάθε πότε γίνονται οι δράσεις των Προσκόπων; πόσο διαρκούν;
  Τα τμήματα του Συστήματος πραγματοποιούν δράσεις τυπικά μία φορά την εβδομάδα. Οι δράσεις αυτές διαρκούν περίπου 2 ώρες. Ακόμη τα τμήματα διοργανώνουν διήμερες εκδρομές περίπου 4 φορές το χρόνο. Τέλος τα τμήματα διοργανώνουν πολυήμερες εκδομές και κατασκηνώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται τις ημέρες των εορτών και το καλοκαίρι.
 • Μπορεί να έρθει το παιδί μου δοικιμαστικά;
  Φυσικά! Μπορεί να παρακολουθήσει 1-2 δράσεις πριν την εγγραφή.
 • Είμαι άνω των 18 ετών, μπορώ να γίνω Πρόσκοπος;"
  Φυσικά! Ο προσκοπισμός αφορά και παιδιά και νέους. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν μπορείς να γίνεις ενήλικο στέλεχος, υποστηρίζοντας το προσκοπικό έργο με διάφορους τρόπους.
Λοιπόν; 
Είσαι έτοιμος να γίνεις μέλος της μεγαλύτερης παρέας του κόσμου;
Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σου!

Ευχαριστούμε! Το μήνυμα εστάλη!

 Η Αποστολή και οι δράσεις μας

Ένα τμήμα για κάθε ηλικιακή ομάδα

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

bottom of page